Moje Kulinarne Rozterki

czwartek, 4 kwietnia 2013

Podsumowanie akcji Finezyjny Garnek

Kochani!
Bardzo Wam dziękuję za udział w mojej pierwszej akcji na Durszlaku. Dodaliście mnóstwo fantastycznych i nietuzinkowych przepisów. Dziękuję za zaangażowanie i pomysły, które na pewno staną się dla mnie inspiracją. Niektóre przepisy nie były dokładnie zgodne z warunkami akcji, ale nie miałam sumienia odrzucić żadnego z przepisów. Każdy na swój sposób jest wyjątkowy i rzuca całkowicie nowe światło na dania jednogarnkowe. Pokazaliście, że to nie tylko gulasz z warzywami, ale bardzo oryginalne i eleganckie dania, których nie powstydziłyby się najlepsze restauracje:)
W akcji wzięło udział 35 osób. A z pośród 45 dodanych przepisów chciałabym wyróżnić 6, które w sposób szczególny utkwiły mi w pamięci:)

1.Cytrynowe risotto z wędzonym łososiem z blogu Życie smakiem się toczy.
Wyróżnienie za trud przygotowania prawdziwego risotto. Niektórzy ugotowany wcześniej ryż łączą z dodatkami i taką wersję nazywają risottem:). A także za połączenie smakowe łososia, wina, cytryny i natki pietruszki. Piękne wyraziste kolory, nic dodać nić ująć, nadmierna dekoracja mogłaby popsuć tylko wspaniały efekt. Jak dla mnie fantastyczne danie:)
http://smakiemsietoczy.blogspot.com/2013/03/cytrynowe-risotto-z-wedzonym-ososiem.html

2. Ośmiorniczki z piekła rodem czyli morskie risotto z czarnym ryżem z blogu Podróżne różności.
Kolejne risotto, ale całkowicie odmienne. Również podziwiam za przygotowanie risotta samodzielnie. Uwielbiam owoce morza, niestety rzadko miałam okazję jeść naprawdę smaczne. Bardzo łatwo je popsuć i sprawić, że stają się gumiaste i całkowicie pozbawione smaku. Myślę, że w tym przypadku jest inaczej i bardzo żałuję, że nie miałam okazji spróbować tego dania:). Zaskoczył mnie czarny ryż, bardzo sporadycznie spotykany w polskich kuchniach, a szkoda:) 
 http://podroznosci.blogspot.com/2013/03/osmiorniczki-z-pieka-rodem-czyli.html

3. Zupa ogórkowa z pulpecikami z blogu Z miłości do słodkości.
Wyróżnienie za prostotę, sięganie do klasyki polskich zup, które do tej pory z nieukrywanym sentymentem wspominam z dzieciństwa i oczywiście za pulpeciki, dzięki którym zupka zyskała nowe oblicze:)
http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/2013/03/zupa-ogorkowa-z-pulpecikami.html

4. Fondue serowe z chilli z blogu słodko-słony.
Uwielbiam fondue, zwłaszcza na wszelkiego rodzaju imprezach w gronie przyjaciół. Z reguły fondue przygotowuję z mięskiem, warzywami maczanymi w gorącym oleju podawane z przeróżnymi sosami. Siedzenie nad wspólnym garnkiem, zanurzanie w nim widelców naprawdę zbliża ludzi:). Serowa wersja fondue brzmi jeszcze lepiej, szkoda, że wszystko co dobre jest tak strasznie kaloryczne:). Niemniej ten serowy garnuszek wygląda obłędnie i niebawem na pewno uraczę nim moich znajomych :).
http://slodko-slony.blogspot.com/2013/03/fondue-serowe-z-chilli.html

5. Brokułowa zapiekanka z zupy z blogu Sepichce.pl.
Wyróżnienie za pomysłowość i niezaprzeczalną funkcjonalność przepisu. Fantastyczny pomysł, żeby z zupy później zrobić drugie danie czy kolację w postaci zapiekanki. Kocham makaron, brokuły ubóstwiam, nie mówiąc już o serze, więc danie jak dla mnie fantastyczne. I pomyśleć, że to wszystko za sprawą jednego garnka :). Bardzo gorąco polecam ten przepis.
http://sepichce.blogspot.com/2013/03/brokuowa-zapiekanka-z-zupy.html

6. Kurczak w sosie z orzechów nerkowca z blogu Indie na talerzu.
Bardzo lubię smaki indyjskie, wszystkie te niesamowicie aromatyczne przyprawy, dzięki którym oklepana pierś z kurczaka nabiera zupełnie innego wyrazu. Dzięki temu przepisowi w bardzo prosty i niedrogi sposób możemy przybliżyć sobie indyjską kuchnię.
http://indienatalerzu.blogspot.com/2013/03/kurczak-w-sosie-z-orzechow-nerkowca.html 



Poniżej przedstawiam wszystkie przepisy, które wzięły udział w akcji i zachęcam do ich przeglądania i oczywiście późniejszego gotowania :) Smacznego dnia kochani !

A już jutro II bitwa Ja kontra Sernik ! Zapraszam do oglądania efektów :)


2 komentarze:

  1. Ojej..nie wierzę, że jestem na liście wyróżnionych! Pięknie dziękuję <3
    indienatalerzu.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem zaszczycony wyróżnieniem :)

    ... a najważniejsze by smakowało :

    na zdrowie :)

    www.SePichce.pl

    OdpowiedzUsuń