Moje Kulinarne Rozterki

środa, 19 czerwca 2013

Pieczony z jabłkami kurczak i faszerowane młodą kapustą ziemniaki



Kochani,

z przyjemnością chciałam podzielić się z Wami moim mały sukcesem w świecie kulinarnym. W lipcu jadę do Poznania na Malta Festival. Moje menu zostało wybrano do szczęśliwej dziesiątki. Jestem ogromnie szczęśliwa, bo to moje pierwsze zwycięstwo kulinarne:). Jest to również dla mnie ogromny zaszczyt, iż będę mogła zaprezentować swoje pomysły festiwalowej publiczności:). A dodatkowo zostałam doceniona przez znamienite jury w składzie: Maciej Nowak, Grzegorz Łapanowski, Eliza Mórawska, Agata Michalak i sama organizatorka Generator Malta. Serdecznie dziękuję i ogromnie się cieszę, iż moja propozycja menu się spodobała:).

Wracamy do rzeczywistości :). 
Chciałam Wam dziś zaproponować bardzo fajne danie, którym można nakarmić większą ilość "głodnych mordek", jednocześnie przy nie zbyt wielkim nakładzie finansowym. 


Pieczony z jabłkami kurczak i faszerowane młodą kapustą ziemniaki

Składniki dla czterech osób:
- 4 ćwiartki z kurczaka, 
- 6 niedużych jabłek,
- 2 cebule,
- duża marchew,
- połowa główki młodego czosnku,
- kilka gałązek świeżego rozmarynu,
- kilka gałązek świeżego lubczyku,
- papryczka chilli,
- skórka i sok z jednej cytryny,
- sól morska, grubo mielony czarny pieprz,
- łyżka oliwy aromatyzowanej tymiankiem.

Składniki na faszerowane ziemniaki:
- 2 duże młode ziemniaki,
- duża cebula,
- dobrej jakości kiełbasa,
- 1/4 średniej wielkości główki kapusty młodej,
- kilka listków świeżego oregano,
- 2 ząbki czosnku,
- oliwa z oliwek aromatyzowana chilli,
- sól, pieprz ziołowy do smaku.

Przygotowanie:
1. Ćwiartki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacieramy solą morską i grubo mielonym czarnym pieprzem.
2. Jabłka obieramy ze skórki. Cebulę kroimy w grubsze piórka. Marchew obieramy i kroimy w słupki.
3. Główkę czosnku przekrawamy na pół. Cytrynę obieramy ze skórki. Papryczkę chilli kroimy w plasterki.
4. Ćwiartki układamy w żaroodpornym naczyniu lub na dużej blaszce. Dodajemy jabłka, cebulę, marchew, czosnek, skórkę z cytryny i pokrojoną w plasterki papryczkę.
5. Między kurczaka i warzywa układamy gałązki świeżych ziół.
6. Całość polewamy sokiem wyciśniętym z jednej cytryny i ok. dwoma łyżkami oliwy.
7. Kurczaka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200stopni przez ok. 45minut.
8. Ziemniaki wybieramy dość duże. Myjemy dokładnie szczoteczką. przekrawamy na pół i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Trzeba jednak uważać, żeby ziemniaki się nie rozpadły. Będziemy je jeszcze zapiekać więc lepiej, żeby były minimalnie twarde niż miałyby się porozpadać. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i zostawiamy do ostudzenia.
9. Kapustę szatkujemy w cienkie paski, cebulę i kiełbasę kroimy w kostkę. Kiełbasę wybierzmy jak najlepszą, ja miałam to szczęście, że kupiłam ją u znajomej gospodyni niedaleko mojej działki. Kiełbasa jest naprawdę wyśmienita, mięsna z aromatem czosnkowym.
10. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i podsmażamy aż zrobi się szklista.
11. Kapustę podgotowujemy w osolonej wodzie do momentu aż zmięknie.
12. Do cebuli dorzucamy kiełbasę i podsmażamy kilka minut. Kiedy lekko się zrumieni dodajemy kapustę. 
13. Doprawiamy solą, pieprzem ziołowym, wyciśniętym przez praskę czosnkiem oraz świeżym oregano. Całość chwilę jeszcze podsmażamy.
14. Łyżeczką wybieramy miąższ ziemniaków, uważając żeby nie naruszyć skórki.
15. Wydrążony miąższ mieszamy z farszem na patelni.
16. Ziemniaki wypełniamy przygotowanym farszem z kapusty, cebuli i kiełbasy.
17. Na 15 minut przed końcem pieczenia kurczaka, układamy na blaszce faszerowane ziemniaki i zapiekam razem z kurczakiem.









 
Smacznego wieczoru Kochani !


 

2 komentarze: