Moje Kulinarne Rozterki

niedziela, 9 czerwca 2013

Waniliowe placuszki z truskawkami



Kochani,
wpisy na konkurs dodane, powracamy do bardziej codziennych dań. Po ostatnim kulinarnym szaleństwie zatęskniłam już za prostym jedzeniem. Dlatego dziś nabrałam straszliwej wręcz ochoty na placuszki z truskawkami. Kolejny przepis genialny w swojej prostocie. Potrzebujemy niewielu składników, a i tak większość na pewno znajdziemy w swojej kuchni. Zawsze kiedy kupuję truskawki boję się, że zdążą się zepsuć zanim je wszystkie wykorzystam. Do tego przepisu używam więc truskawek, które są już dość miękkie. Takie placuszki są świetne na śniadanie do świeżo parzonej kawy lub jako deser po obiedzie. Dla mnie są wspomnieniem działki, upalnych dni i beztroskiego czasu wakacji. Dziś cieszę się nimi głównie na balkonie w niedzielne popołudnie, starając nie myśleć o tym, że jutro znienawidzony poniedziałek i cały tydzień pracy przede mną :).


Waniliowe placuszki z truskawkami

Składniki:
- 200g gęstego jogurtu greckiego,
- 140g homogenizowanego serka waniliowego,
- 2 łyżki rzadkiej śmietany 30%,
- 2 łyżki rozpuszczonego masła Lurpak,
- 2 jajka,
- 1,5 szklanki mąki, ja użyłam krupczatki,
- czubata łyżka cukru pudru + do posypania gotowych placuszków,
- pół łyżeczki esencji waniliowej,
- szczypta soli,
- kilka truskawek.

Przygotowanie:
1. Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę.
2. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę.
3. Jogurt, serek waniliowy i śmietanę dokładnie ze sobą mieszamy. Dodajemy rozpuszczone masło, utarte z cukrem żółtka i esencję waniliową.
4. Mąkę przesiewamy, choć w przypadku krupczatki nie jest to konieczne. Przesianie mąki zajmuje dosłownie chwilę, więc robię to już z przyzwyczajenia:).
5. Mąkę dodajemy niewielkimi porcjami do masy jajeczno-jogurtowej, aż do uzyskania gładkiej masy, pozbawionej grudek. Można użyć miksera, choć ja preferuję użycie drewnianej łyżki:).
6. Na samym końcu delikatnie masę łączymy z ubitymi białkami. Trzeba to robić ostrożnie, żeby piana nie opadła.
7. Teflonową patelnią smarujemy olejem rzepakowym lub słonecznikowym, najlepiej za pomocą ręcznika papierowego.
8. Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek i kroimy na plasterki.
9. Placuszki smażymy na niezbyt dużym gazie, układamy na cieście kilka plasterków truskawek, a kiedy zobaczymy, że boki placuszka lekko się zrumieniły, odwracamy placki na drugą stronę.
10. Truskawki można od razu wymieszać z ciastem, ale ułożenie ich na cieście podczas smażenia sprawia, że po prostu ładniej wyglądają.
11. Usmażone placuszki przekładamy na ręcznik papierowy.
12. Gotowe placki układamy na talerzu, posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy truskawkami i świeżymi listkami mięty.







Smacznej niedzieli Moi Drodzy :)



Czerwone owoce w roli głównej Truskawkowy zawrót głowy 2013

4 komentarze:

  1. Wyglądają tak delikatnie :) Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  2. http://kuchniapostudencku.blogspot.com/2013/06/liebster-award.html nominacja do Liebster Award ;]

    OdpowiedzUsuń
  3. ale śliczniw wyglądają!

    zapraszam na ekspresowe paczuszki z ciasta francuskiego :)

    OdpowiedzUsuń